RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Calificare cu gust amar

/ 4 februarie 2016
Energia se află între cele mai bune 16 echipe din Europa Cup, însă acest lucru nu a fost arătat și în ultimul joc din Grupa S, echipa gorjeană fiind călcată în picioare la Pitești de lituanienii de la Pieno Zvaigzdes.

cc4După victoria obținută în fața Cibonei și mai ales după ce Energia a învins în deplasare la Le Havre la o diferență de 19 puncte, nimeni nu se aștepta ca trupa gorjeană să capoteze la Pitești în fața lituanienilor la o diferență atât de mare încât calificarea să atârne de un fir de păr. Și totuși…

Prea multe nu ar fi de spus despre meciul de la Pitești, Pieno a jucat ca o echipă care știe ce vrea, a urmărit victoria la un scor cât mai mare și a fost aproape de a reuși o calificare incredibilă. Pieno a preluat conducerea din startul meciului foarte repede, Energia a condus doar cu 2-0, moment după care a urmat un run de 14-0 pentru oaspeți. Gazdele au jucat adesea penibil, oaspeților le-au intrat mai toate aruncările încercate, iar după câteva minute din sfertul al treilea se ajunsese la o diferență de 23 de puncte în favoarea celor de la Pieno. Energia a avut o tresărire de orgoliu și au început să remonteze din handicap. Elevii lui Șapera au câștigat sfertul al treilea și au început sfertul decisiv cu un run de 7-0, fapt care dădea speranțe că meciul ar putea fi chiar câștigat de Energia, care nu se afla la prima partidă în care revine după un asemenea dezavantaj. La 8 puncte distanță de Pieno, Energia s-a blocat din nou. Soluțiile regăsite ca prin minune la un moment dat s-au risipit așa cum apăruseră, iar Pieno a sprintat spre victorie. De la 72-80 s-a ajuns rapid la 75-93 și speranțele calificării se îndreptau spre meciul din Franța, de unde trebuia să vină un succes al Cibonei.

Final confuz

Croații, nu fără emoții, s-au impus în Hexagon, dar ultimele minute ale partidei de la pitești trebuiau să limiteze proporțiile eșecului la un anumit număr de puncte. Calculele au arătat la un moment dat că Energia nu avea cum să mai piardă calificarea decât pierzând la mai mult de 27 de puncte, ceea ce era practic imposibil. Finalul a fost nu doar tensionat, ci și extrem de confuz. Lituanienii au avut în mână calificarea, dar nu au știut la cât trebuie să învingă. În ultimele secunde de joc pieno a beneficiat de două aruncări libere, una a fost transformată în vreme ce pe a doua au ratat-o intenționat având impresia că mai aveai nevoie de două puncte pentru a devansa Cibona și a merge alături de Energia în TOP 16. Abia la conferința de presă și-au dat seama de marea greșeală pe care au făcut-o, motiv pentru care au și părăsit extrem de nervoși sala de conferințe în momentul în care au văzut clasamentul oficial la finalul partidelor din Grupa S.

Situație inedită

Grupa S a fost singura dintre cele opt care nu a avut o departajare clară, la puncte, între echipele calificate și cele care au încheiat competiția. Practic, toate cele patru echipe au fost la egalitate de puncte, fiecare echipă a strâns trei victorii și tot atâtea înfrângeri, diferența fiind făcută la punctaveraj. Avantajul Energiei, care a obținut calificarea chiar de pe primul loc, a venit în special de la meciul câștigat în Franța, acolo unde echipa gorjeană a câștigat clar, la 19 puncte distanță de Le Havre. Șapera pune lângă acel succes și victoria din meciul cu Cibona: „După ce am câștigat cu Cibona la patru puncte aici, toată lumea a tratat meciul ca pe o înfrângere. Dar, acel meci coroborat cu cel câștigat în Franța, la Le Havre, la 19 puncte, plus cealaltă victorie a noastră din grupă ne-a dus în următoarea fază a competiției. Este munca acestei echipe și eu cred că am meritat să mergem mai departe, pentru că este vorba de o grupă, cu multe meciuri, care s-au terminat pe muchie de cuțit, iar noi am pierdut două meciuri în prelungiri. Trebuie să ne bucurăm de această calificare”, a declarat antrenorul Energiei.

Au forțat revenirea lui Troupe

Incert înaintea partidei cu Pieno, Porter Troupe a fost trimis de Hristu Șapera pe teren în meciul cu lituanienii. Prezența acestuia pe teren a fost motivată de tehnician nu atât prin reușitele americanului cuantificate în puncte, recuperări sau pase decisive, ci mai ales prin faptul că este liderul acestei echipe și Energia avea mare nevoie de Troupe pe teren: „A fost un risc trimiterea lui Porter Troupe pe teren, dar am avut OK-ul medicilor pentru asta. El a făcut două antrenamente, unul nu foarte intens, iar cel de al doilea aproape de intesitatea maximă. Am avut nevoie de el într-un astfel de meci. La un moment dat a fost cel mai bun marcator de pe teren și unul dintre cei mai buni apărători, în condițiile în care el nu a mai fost de două săptămâni pe teren. Porter este punctul de sprijin al acestei echipe, este unul dintre jucătorii care a mai văzut astfel de lucruri, pentru că a reușit să se mai califice, iar echipa avea nevoie de acest lucru”, a declarat Hristu Șapera. Rămâne de văzut însă dacă prezența lui Troupe pe teren la acest meci nu i-a afectat musculatura lezată și dacă americanul va putea fi pe teren și la meciul de sâmbătă, cu BC Timișoara.

Duel cu ucrainienii

Terminând pe primul loc în Grupa S, Energia și-a asigurat un avantaj important în lupta pe care o va duce pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției. Trupa lui Șapera va avea parte de o confruntare în care ar putea juca de două ori pe teren propriu, dacă va fi cazul, cu echipa de pe locul secund din Grupa T, aceasta fiind gruparea ucraineană BC Khimik Yuzhne. Energia va începe confruntarea cu ucrainienii pe 17 februarie, la Pitești, iar după o săptămână, pe 24 februarie vor juca pe terenul celor de la Khimik. Dacă va fi necesar și jocul al treilea, acesta se va disputa la Pitești, pe 2 martie.

www.sportingorj.ro
Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.