RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Puiu Iordănescu: „Pandurii este catalizatorul campionatului!”

/ 27 septembrie 2013

O altă mare personalitate din lumea fotbalului românesc se destăinuie prin intermediul “Sport în Gorj”. Iar subiectul favorit este din nou… Pandurii ! Antrenorul “Generaţiei de aur” a lui Hagi şi Gică Popescu, a lui Lupescu şi Sabău, priveşte cu deosebit interes ascensiunea pandurilor. “Tata” Puiu analizează gruparea de fotbal din Târgu Jiu pe care o vede la ora actuală principala pepinieră de jucători a României.

iordanescu Reporter: Cât a însemnat şi cât mai înseamnă fenomenul fotbalistic românesc pentru Anghel Iordănescu?
Anghel Iordănescu: Este un lucru care vine de la sine, în sensul că m-am născut, m-am format şi am trăit în fotbal. Deci a fost firesc să nu mă dezlipesc de fenomen. Însă, normal că a venit şi o vârstă în care am spus că e mai bine să mă expun mai puţin, dar am rămas alături de fotbal. Pentru că fotbalul rămâne pentru mine mai mult decât un copil! Sau mai bine zis, eu am rămas un copil al fotbalului…

Rep. : Cum priviţi însă, noua realitate din fotbalul intern şi mă refer aici la schimbarea polului de putere la nivel de echipe în Liga I, la decăderea unor forţe de tradiţie şi apariţia respectiv consacrarea unor noi grupări pe harta sportului rege din România?
A. I. : Sincer, mă bucură faptul că Steaua este din nou în top, controlează fotbalul românesc din toate punctele de vedere, ca şi performanţe interne şi externe, ca şi valoare a jucătorilor pe care îi are. Din păcate, dispariţia unor echipe din prim plan, cum ar fi Rapid, Universitatea Craiova, Timişoara, FC Argeş,chiar şi Dinamo, echipe care au dat mulţi jucători şi care au adus performanţe, care au avut contribuţie şi la naţională, toate astea mă întristează. E drept că acum au apărut şi alte echipe, Astra, Pandurii, care au ajuns să reprezinte Romania, dar cred că ar fi fost mai bine să fi rămas şi cele de care am vorbit mai devreme, mai ales pentru competiţie.

Rep. : Cât era de aşteptat ca echipe de tradiţie să dispară treptat din prim plan în condiţiile în care partea financiară primează?
A. I. : Eu cred că sunt întradevăr greutăţi financiare în fotbalul românesc, asta este un mare adevăr. Din fericire, dintre vechii granzi, Steaua a avut marea şansă cu Becali, care pe lângă faptul că este un om generos, care iubeşte fenomenul, a avut şi foarte mulţi bani. Alţii nu au avut, însă norocul ăsta.

Rep. : Pe cine vedeţi ca principală candidată la titlu în acest sezon?
A. I. : Fără îndoială că Steaua. Este, totuşi, echipa cea mai puternică, cu lotul cel mai valoros şi cu stabilitatae financiară. Dar, pe lângă Steaua, echipele care ar putea influenţa competiţia sunt Petrolul, Astra şi Pandurii.

Rep. : România are în acest moment, două echipe prezente în elita fotbalului european intercluburi, Steaua şi Pandurii. Care credeţi că ar fi şansele pentru cele două să atingă o eventuală primăvară europeană?
A. I. : Să mi se ierte, poate, lipsa de obiectivitate, dar cred că între cele două, grupa cea mai grea o are Steaua. Deci şansele… Şi aşa vreau să felicit Pandurii, am o apreciere deosebită pentru domnul Condescu pentru că pe lângă performanţa de a duce echipa la nivel de top în România, a reuşit să ne reprezinte ţara în competiţiiile europene. Pe lângă asta, a reuşit să dea fotbalului românesc jucători
de certă valoare, iar pentru mine asta înseamnă enorm de mult. Iar la Pandurii pe lângă domnul
Condescu, îl aprecize mult şi pe preşedintele Eugen Pîrvulescu, pe care îl cunosc foarte bine.

Rep. : Apropo de Pandurii, poate fi considerată surpriza plăcută a ultimilor ani din fotbalul românesc?
A. I. : Vă spun că a apărut o altă forţă ! Dar, vă spun sincer, şi iertaţi-mi lipsa de diplomaţie, nu cred că Pandurii are încă forţa acum să câştige campionatul, însă are o echipă foarte bună. După părerea mea, Pandurii este, dacă vreţi, catalizatorul campionatului nostru la nivel de top, pentru că va juca rolul de a  decide dacă Steaua iasă sau nu campioană. Sunt, însă sigur că atmosfera şi ambianţa de la Târgu Jiu, când joacă acasă, poate însemna suportul cel mai de preţ al unei echipe care se doreşte a rămâne între primele din România.

Rep. : Poate fi o reţetă pentru un anumit nivel de performanţă, modelul echipei din Târgu Jiu, bazat pe creştearea jucătorilor şi apoi vânzarea lor?
A. I. : Nu cred. Sunt convins! Cunosc foarte multe date despre fotbalul de acolo pentru că am un prieten extrem de apropiat în Târgu Jiu. Şi aşa am aflat că aveţi foarte multe grupe de copii acolo. Este clar direcţia potrivită, iar domnul Condescu a aflat cheia succesului. Ştiu că pentru orice echipă din Liga I e greu să ai toţi jucătorii doar din pepiniera proprie, dar se vede clar că dumneavoastră produceţi. Era o vreme când Craiova dădea pe bandă rulantă jucăori, Piteştiul la fel, dar acum produce Târgu Jiul, produce Gorjul. Se face acolo alfabetul fotbalului. Şi încă ceva… Când a mai avut naţionala României în lot jucători, şi atât de mulţi, formaţi la Pandurii?

Rep. : În ultimii ani au apărut tot mai multe nume noi de antrenori în fotbalul românesc. Unii au confirmat, alţii mai puţin. Dumneavoastră aveţi ceva remarcaţi dintre ei?
A. I. : Păi vorbeam mai devreme de Pandurii… Ei bine, îmi place mult Cristi Pustai, un om echilibrat, cumpătat, de mare caracter şi bun simţ.

Rep. : Ar mai avea nevoie fotbalul românesc şi de un pic de… Dumnezeu?
A. I. : Noi cu toţii, avem nevoie de Dumnezeu. Avem nevoie de pace interioară care nu vine decât de la credinţă şi de la Dumnezeu. Fotbalul românesc în schimb, ar avea nevoie de mai mult bun simţ, de mai multă onestitate şi ar avea nevoie mai mult decât orice de un sprijin financiar pe care toată lumea îl aşteaptă. La orice nivel. De la eşaloanele inferioare, la cele superioare. În același timp, fotbalul românesc are nevoie şi de mai puţine scandaluri, care trag în jos imaginea ţării.

Rep. : Ar fi nevoie de o schimbare la nivel de naţională dacă ne vom lovi de încă un eşec? Mă refer la banca tehnică, la politica selecţiei de jucători…
A. I. : Din anumite considerente, nu aş avrea să comentez prea mult subiectul. De o bună bucată de vreme am evitat să mai vorbesc despre asta pentru că sunt lucruri care nu mai ţin de mine.

www.sportingorj.ro

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.