RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Săndoi: „Echipa a fost cel mai bun jucător al Pandurilor”

/ 9 iunie 2013

De numele lui Emil Săndoi se leagă începutul performanţei pentru Pandurii, odată cu istorica promovare de acum 8 ani în primul eşalon fotbalistic al României. La un alt ceas istoric al formaţiei gorjene, cel al botezului participării în cupele europene, Săndoi se recunoaște marcat de importanţa acestei ultime performanţe și are numai cuvinte de laudă la adresa pandurilor.

sandoi icoana 1Reporter: Vă aşteptaţi vreodată ca echipa din Târgu Jiu să ajungă vicecampioana României?
Emil Săndoi: Ca să fiu sincer, nu. Şi mai ales într-un timp aşa de scurt! E o surpriză cât se poate de plăcută pentru mine şi ţin să îi felicit din suflet pe toţi cei care se ocupă şi s-au ocupat de echipă, în frunte cu preşedintele clubului, cei doi antrenori care au realizat această performanţă. Bineînţeles, vreau să felicit şi jucătorii pentru că ei au fost actorii principali.

Rep.: Cât de mult s-a schimbat Pandurii în ultimii ani?
E.S.: Înainte de toate a devenit cu adevărat un club profesionist. Uitaţi-vă şi la rezultate… Dacă după promovare au avut ceva probleme, şi era normal să se întâmple aşa, în anii următori s-a dovedit că se lucrează profesionist. Începând de la prima echipă şi terminând cu Centrul de Copii şi Juniori. Aspectul pepinierei este foarte important pentru viitorul clubului şi al fotbalului românesc. Sunt puţine cluburi care dau aşa mare importanţă copiilor cum se întâmplă la Pandurii. Ne trezim că în finala cupei nu avem decât patru români pe teren, câte doi de fiecare echipă…

Rep.: Cum explicaţi, pe plan sportiv, performanţa atinsă de echipa gorjeană ?
E.S.: În afară de faptul că a practicat un fotbal plăcut, asta nu înseamnă că nu au jucat şi un fotbal organizat. Marile meritele sunt ale lor. Dar, Pandurii a reuşit să profite şi din plin de faptul că totuşi, câteva cluburi importante, Rapid, CFR, Dinamo, au trecut printr-o perioadă mai puţin fastă, valorificând această situaţie în favoarea ei.

Rep.: Care a fost jucătorul sezonului pentru Pandurii în acest ultim sezon?
E.S.: Nu ştiu dacă poate fi doar unul. Pentru că în prima parte a sezonului au existat un Maxim, un Voiculeţ, un Nistor, un Viera… Deci sunt mai mulţi jucători importanţi din angrenajul echipei care au avut evoluţii constant bune şi nu întâmplător mulţi au şi ajuns la naţională. Dar, cred că, în general, linia de mijloc a făcut diferenţa deoarece toţi de mai sus fac parte din acel compartiment şi au avut un aport decisiv în obţinerea acestor rezultate foarte bune. Ca şi concluzie, echipa a fost cel mai bun jucător, omogenitatea.

Rep.: Oferă în continuare Pandurii soluţii şi pentru naţionala de tineret?
E.S.: Aşteptăm să le crească copiii de la centrul clubului. În campionatele trecute au cochetat destui cu naţionala mică. Mă refer la Maxim, Rada, Lazar, Pleaşcă, până şi Anton, deci în generaţia trecută au fost destui. Acum? Ar fi Voinea, şi el e o soluţie, dar el trebuie să-şi câştige locul de titular, să joace în viitor cât mai mult şi la Pandurii. Chiar dacă a fost până la urmă golgeter, el nu a jucat toate meciurile în prima parte a campionatului… Dacă va dori să joace titular la naţională, ar fi de preferat să convingă întâi la prima echipă de la Pandurii. Are ceva calităţi de atacant, doar de el va depinde.

Rep.: Cât a contat faptul că Pandurii a avut doi antrenori destul de „îndrăzneţi” în acest sezon?
E.S.: Înainte de toate să spunem că Pandurii a avut doi antrenori foarte echilibraţi. Întotdeauna ceea ce au făcut, chiar dacă au fost şi sincope, nu le-au transformat într-un capăt de ţară, au mers înainte. Grigoraş a început performanţa din tur, Pustai a continuat cât se poate de bine ceea ce se făcuse bun în prima parte. Iar alegerea din iarnă a fost cea mai bună posibilă. Deşi ca stil sunt diferiţi, cred că ambii antrenori sunt pe acelaşi calapod, ca viziune de joc, ca strategie. Grigoraş s-a axat pe fotbal-spectacol, Pustai a venit cu rigurozitatea. Interesant este că s-au păstrat caracteristicile unei echipe de posesie. Şi asta doar pentru că au dat libertate de exprimare jucătorilor şi comunică foarte bine cu grupul.

sandoi la mingeRep.: Oltenia are din nou o echipă în cupele europene…
E.S.: Adevărul e că trecuseră prea mulţi ani. Aşa că ne bucurăm cu toţii. E foarte bine Oltenia are acum din nou o echipă de top. Eu sunt convins că Oltenia poate scoate în continuare multe talente, este o zonă care produce. Bun, s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Craiova, dar Pandurii a preluat din spiritul Ştiinţei, este o echipă care place multora.

Rep.: Poate călca Pandurii pe urmele Ştiinţei?
E.S.: Asta e greu de spus. Pentru că Universitatea a luat cupe, campionate, are o semifinală de cupă UEFA, deci este o diferenţă… Dar, performanţa care a fost obţinută acum de Pandurii este meritorie şi perspectivele sunt frumoase. Vom vedea însă, dacă va călca pe urmele Craiovei. Ca oltean, sincer, mi-aş dori asta. Pandurii trebuie să continue drumul pe care a pornit pentru că au ales calea cea bună. Sper să aibă constanţă în rezultate. Are nevoie de o stabilitate în cadrul clubului, de o politică stabilă a clubului, este esenţial asta.

Rep.: De ce are nevoie Pandurii pentru a avea o evoluţie notabilă în Europa, dar şi în viitorul sezon?
E.S.: Referitor la Europa, trebuie să recunoaştem că fotbalul intern nu mai este cea care era odată. Deocamdată nu s-ar putea vorbi de faze superioare, acolo e foarte greu, îți trebuie bani, valoare, experienţă. Steaua şi CFR au reuşit asta, dar, din păcate, sunt doare două echipe… Steaua are în componenţă o echipă naţională, iar CFR au investit mult în jucători. Pentru Pandurii să ajungă în play-off sau în turul IV ar fi posibil, dar mai departe… Echipa este însă pe un drum ascendent, există o coeziune, există câţiva jucători de naţională, Nistor, Vlad, Viera, mai sunt şi alţii, care au jucuri internaţionale pe la tineret, Lazar, Răduţ, Anton. Sper să fie de ajuns.

Rep.: Aţi dori să fiţi prezent la primul meci al Pandurilor în Europa?
E.S.: Păi o să fiu cu siguranţă. În ultima vreme am venit mai rar pentru că nu am prea avut jucători de la Pandurii de urmărit, dar în vară sigur o să îmi fac timp să văd ceva meciuri de cupe europene. Sper cât mai multe.

„Oltenii, întotdeauna avizi de performanţă”

Deşi este craiovean, Emil Săndoi se gândeşte „acum, mai mult ca oricând” la fanii Pandurii Târgu Jiu. Antrenorul naţionalei „mici” a României le şi trimite un mesaj gorjenilor: „Să fie în continuare alături de echipă, poate într-un mod şi mai cald. Acum, mai mult ca oricând e esenţial ca fanii gorjeni să susţină echipa mai bine pentru că am văzut nişte jucători dispuşi la sacrificii acolo. Trebuie să le ofere o mulţumire umană şi lor. Chiar am observat o apropiere între fani şi echipă, sper să continue. Contează foarte mult. O echipă fără suporteri nu va putea să obţină niciodată performanţe. M-aş bucura ca jocurile din cupele europene să se dispute la Târgu Jiu pentru că recompensa ar fi de ambele părţi. O echipă din Oltenia şi nişte suporteri olteni, întotdeauna avizi de performanţă”, declară Săndoi.

 www.sportingorj.ro

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.