RSS post comments feeds rss email feeds twitter

La fileu cu CTP: „Florin Mergea și-a ratat o carieră extraordinară”

/ 2 iunie 2013

Nu a fost vorba de vreo „mineriadă” și nici despre vreun eveniment politic deosebit. Totuşi, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a fost prezent la Târgu Jiu, de această dată însă, în calitate de sportiv, C.T.P. fiind unul dintre protagoniștii Turneului Internaţional de tenis de câmp „Cupa Mirual Top”. IMG_2508După ce şi-a făcut datoria în terenul de joc, câştigând turneul din oraşul lui Brâncuşi, directorul ziarului „Gândul” a avut amabilitatea să ofere un interviu în exclusivitate pentru „Sport în Gorj”.

Reporter: Care ar fi impresia după prima participare a domneavoastră la un eveniment sportiv în oraşul lui Brâncuşi?
Cristian Tudor Popescu: La Târgu Jiu am mai fost, dar, ca să mă refer la prezenţa mea de acum, ei bine, am avut aici parte de o surpriză plăcută. Pentru că, mărturisesc, eu am sentimentele mele faţă de bazele sportive pe care le vizitez, iar aici m-am simţit cu adevărat bine. Terenurile sunt foarte bune, în primul rând mingea sare cum trebuie, asta denotă că sunt bine făcute, zgura este de calitate. Pe mine personal mă ajută mult deoarece am o lovitură dependentă de săritura mingii. Deci, şi terenul din balon este foarte bun, dar şi celălalte trei, din aer liber, pe care am jucat. S-au făcut lucruri de calitate aici.

Rep.: Se compara baza din Târgu Jiu cu celălalte din ţară?
C.T.P.: Chiar mi-a plăcut, m-am simţit bine aici, la Târgu Jiu. Vreau să vă spun că am fost în baze sportive şi din ţară şi din străinătate în care nu m-am simţit deloc bine de la bun început. Pe când aici…

Rep.: Adversarii de aici s-au ridicat şi ei la pretenţiile tenismanului Cristian Tudor Popescu?
C.T.P.: Sigur că da, chiar am avut un meci extraordinar în semifinale, cu domnul Florin Oniga, jucător de jucător, care ştie tenis. E drept că şi ceilalţi participanţi la turneu mi s-au părut destul de valoroşi.

Rep.: Apropo, ce ştiţi despre tenisul de câmp de pe meleagurile gorjene?
C.T.P.: Păi, destul de multe! Pe vremuri ştiţi cine juca aici, la Târgu Jiu? Ei bine, aici jucau Bebe Almăjan, Florin Manea şi mai mulţi cunoscători ai rachetei. Toţi se strângeau aici şi jucau cu fostul secretar al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Pascu, cel care se ocupa în zona asta de tenis. Veneau mulţi jucători buni din Bucureşti, de pe la Steaua, de la Dinamo, ca să joace aici.

Rep.: Revenind însă, la perioada modernă a tenisului, despre Florin Mergea ce ne puteţi spune?
C.T.P.: Ce să mai discutăm despre el? Câţi ani are acum, 28?… Deci, la vârsta asta, nu mai putem vorbi prea multe. E bine că mai joacă dublu, se descurcă bine acolo, mai poate să câştige şi el un ban, dar cam atât… El şi-a ratat o carieră extraordinară, după părerea mea un jucător cu asemenea talent vezi odată la 10-15 ani în România, era un „mânaci” ieşit din comun.

Rep.: De ce credeţi că nu a ajuns un mare jucător după ce mulţi l-au văzut marea speranţă a României ?
C.T.P.: Din păcate, nu a tratat serios acest sport. Şi eu îmi amintesc toate etapele lui, s-a îngrăşat foarte mult la un moment dat, nu a mai făcut pregătire, iar tenisul, mai ales cum e acum, l-a aruncat în margine. Pentru că dacă șase luni de zile ieşi din pregătire, eşti out! Iar Mergea a pierdut un mare tren după ce a câştigat Orange Ball. Aici e problema, sportul ăsta numit tenis se face în fiecare zi, nu există repaus. Şi bucuria durează 15 secunde, ai câştigat un turneu, apoi imediat trebuie să te gândeşte ce faci dimineaţă sau mai departe… Păi, Nadal îşi face antrenamentul indiferent de meci. Chiar şi după joc, el se duce şi îşi face treaba pe care o ştie, să se antreneze. Deci, ca să ajungi acolo sus, nu e un parfum de tei!

Rep.: De unde această diferenţă din zilele noastre între rezultatele fetelor şi ale băieţilor în tenisul românesc?
C.T.P.: Cel mai probabil din structura individului. În primul rând psiho-somatică. Fetele sunt cooperante, poţi să le dirijezi mai bine ca antrenor, sunt mai disciplinate şi sunt şi mai ambiţioase. La băieţii, din păcate, este problema lipsei de disciplină, de voinţă, în primul rând de dorinţă de a ajunge mare campion. Iar băieţii ăştia nu o au! Păi, Djokovic de la vârsta de 9 ani declara că el vrea să câştige Wimbledon-ul, iar la noi pe la 14-15 ani sunt foarte bucuroşi să se ducă să dea nişte lecţii de tenis pe la un hotel ca să mai câştige un ban de la străini sau să se plimbe cu maşină cu o gagică. Cam asta e mentalitatea de la noi.

Rep.: Cum se împacă viaţa de jurnalist a lui C.T.P. cu cea de sportiv?
C.T.P.: Foarte bine chiar. Pentru că le îmbin foarte bine, ambele activităţi. Joc tot timpul la sfârşit de săptămână şi nu doar că se îmbină, fără acest tenis nu aş fi nici omul de presă care sunt. Am fost campion naţional de două ori şi la simplu şi la dublu, deci am avut nişte rezultate. Pe teren, dacă intru, nu mă mai gândesc la nimic! Iar asta înseamnă foarte mult, timp de câteva ore, nu-mi mai zboară mintea la problemele din politică, din presă, de peste tot. Şi mie, doar tenisul îmi oferă asta.

Rep.: Poate fi şi fotbalul o activitate relaxantă pentru domneavoastră?
C.T.P.: Nu cred. Poate doar aşa, de dragul mişcării şi atât. Şi nici nu-mi place să vorbesc deloc despre fotbal, mă refer la cel din România. Nu întâmplător nu comentez fotbalul. La noi este o cocină plină de infractori, de indivizi de cea mai joasă speţă şi a ajuns să nu mă mai intereseze ce se întâmplă în teren când văd ce-i în spatele lui. Adică nişte personaje detestabile, o lume, practic, interlopă, nişte indivizi de nefrecventat. Cu cine aş putea eu să stau de vorbă? Cu Mitică Dragomir, cu Becali, cu Meme, cu Pene?…

Rep.: Dar ştiţi cum se spune, că „toată lumea în ziua de azi se pricepe la fotbal şi la politică”…
C.T.P.: Da, ştiu, sunt foarte populare aceste îndeletniciri. Mulţi agrează fotbalul, sunt conştient de acest aspect, dar nu înseamnă că sunt obligat să fac asta. Doar dacă aş fi gazetar sportiv, probabil ar trebui să scriu şi despre fotbal, că doar nu e după cum vrei tu. Într-o meserie de genul ăsta scri despre ce se cere şi basta. Dar, din fericire pentru mine, am un statul care îmi permite să nu scriu decât despre ce vreau în materie de sport.

 Hotărât să revină şi la anul la Târgu Jiu 

IMG_2255După ce a câştigat la Târgu Jiu Turneul Internaţional de tenis de câmp „Cupa Mirual Top”, destinat jucătorilor amatori old-boys, jurnalistul Cristian Tudor Popescu este decis să îşi apere titlul cucerit în oraşul lui Brâncuşi. Cu atât mai mult cu cât, competiţia gorjeană i-a purtat noroc chiar de la prima participare: „Mi-ar face o mare plăcere să revin şi la anul la Târgu Jiu, mai ales că turneul organizat aici este unul ITF. Aici sunt 40 de puncte internaţionale care mă ajută la Europene, la Mondiale… Deci sunt şanse foarte mari, dacă sunt sănătos, să mai vin şi anul următor”, mărturiseşte C.T.P..

www.sportingorj.ro 

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.