RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Sportul gorjean… mai „desenat”!

/ 2 februarie 2013

Din ce în ce mai mulţi sportivi îşi etalează pe terenul de joc şi în afara lui, „podoabele” de pe piele, adică tatuajele. Că este vorba sau nu despre o modă, că ele reprezintă, de fapt, doar nişte simple personalităţi, am încercat să aflăm mai multe despre fenomenul „tatuajelor în sport”.   

tatooPentru mulţi dintre sportivi a devenit deja o modă ca echipamentul de joc să fie completat de câteva „trăsături” personale, în genere, tatuaje. Că ne referim la fotbalişti, că vorbim despre handbalişti sau baschetbalişti, şi echipele gorjene au în componenţa lor câteva personalităţi ce atrag imediat atenţia prin diversitatea, sau chiar cantitatea de tatuaje de pe corpul lor.

darby sexos2Dacă la fotbal aceste „privelişti” se pot admira până şi din faţa micului ecran, la handbal, respectiv baschet, mulţi dintre gorjeni le pot vedea chiar pe viu, la fiecare reprezentaţie a favoriţilor de pe teren propriu. Este şi cazul vedetei locale, Louis Darby, jucătorul american neezintând chiar să ofere şi câteva explicaţii despre cât de personal este fiecare tatuaj de pe corpul său. Darby vorbeşte la fel de uşor despre tatuaje, aşa cum o face în terenul de joc, deşi este vorba despre ceva mai intim: „Fiecare tatuaj reprezintă câteva ceva despre familia mea sau ceva important pentru mine. Primul tatuaj l-am făcut când eram foarte tânăr şi reprezintă numele bunicii mele. Şi aici, la Târgu Jiu, mi-am făcut până acum trei tatuaje şi poate o să-mi mai fac şi altele”, mărturiseşte extrema Energiei.

Trecând mai departe, la echipa de handbal, un alt personaj a început să atragă atenţia și prin „desenele” de pe propria piele: Dorin Dragnea. La rândul său, tânărul jucător ţine să explice: „Fiecare tatuaj are o poveste. Fiecare a fost făcut la o anumită vârstă. Au trecut anii peste mine și ele reprezintă viitorul și trecutul meu. La vârsta de 19 ani mi-am făcut primul tatuaj, un tribal, şi îl am pe braţul drept. A fost o combinație între imaginația proprie și imaginația domnului care m-a tatuat. Crucea de pe spate e cel mai iubit tatuaj de către mine. Cred în Dumnezeu, cred că din cauza lui Dumnezeu am trecut și peste întâmplarea nefericită de la CSM și merg la biserică mereu când am timp. De asemenea, îmi plac tatuajele lui Beckham, sunt extraordinare și o să-mi fac și eu unul asemănător cu al lui. Poate o să-mi tatuez tot corpul. De ce nu?”, susţine interul Energiei.

 O „artă vie”

Atunci când vine vorba despre interesul crescut manifestat de mulţi dintre sportivi şi nu numai, asupra tatuajelor, baschetbalistul american Louis Darby încearcă să îşi dea cu părerea: „Cred că mulţi o fac pentru că aşa e la modă, alţii că vor să-şi arate cine sunt, se identifică prin ele, prin diferitele experienţe pe care le-au avut. Din punctul meu de vedere, am constatat că multor oameni le place tatuajul, arată bine pe corp. Dacă mie mi s-a părut ceva reprezentativ pentru mine, atunci e clar că şi ceilalţi au avut cam acelaşi motiv. Nu cred că tatuajul este neapărat legat de modul lor de viaţă pentru cei care le poartă, ci pur şi simplu e vorba de artă, le place să fie o „artă vie”. Alţii preferă un tatuaj mai discret, cum are şi prietena mea. Este tatuajul ei secret, doar eu şi cu ea l-am văzut până acum”.

dragnea 2Şi handbalistul Dorin Dragnea are propria versiune, iar ea vine să aducă o oarecare stare de normalitate atunci când cei din jurul său aduc în discuţie acest subiect: „Colegii nu au avut nici o reacție când m-au văzut așa tatuat. Pe mulți dintre ei îi cunoșteam deja, de la naționala de tineret, de la seniori și nu au rămas foarte uimiți. Părinții nu mi-au interzis, tot timpul i-am ascultat, am făcut tot ce au zis ei și nu am avut nici o problemă. Fetele? Unele le apreciază, altele nu. Fiecare cu motivele ei”, crede jucătorul de la Energia.

Specialistul Costi

Tatuatorul-Costi-in-plina-actiuneLa ora actuală, un gorjean se bucură de cel mai mare succes atunci când vine vorba despre tatuajele profesioniste din ţară. Costi Azoiţei este unul dintre cei mai căutați tatuatori din România, face tatuaje de când se ştie şi nu a avut niciodată curiozitatea să încerce o altă meserie pentru că doritorii stau deja la coadă, mai ales sportivii. În 2005 a fost primul român care a participat în străinătate la o convenție a tatuatorilor (Viena), unde a avut un salon și a expus lucrări făcute de el. De atunci a strâns o grămadă de diplome şi premii internaționale,a reusit să fondeze si prima revista de tatuaje din România, Tattoo Magazin.

Reporter: Cât de solicitat eşti în meseria ta?
Costi Azoiţei: La salonul meu şi la servicile mele personale, apelează tot felul de oameni, din toate păturile sociale, dar ce mă bucură este faptul că oamenii de calitate au început să mă caute, printre care evident şi sportivii. Că tot vorbim de persoane din acest domeniu, pot spune că am tatuat de la sportivi olimpici, până la cei ce practică sporturi mai puţin mediatizate.

Rep.: Poţi să dai şi câteva nume?
C.A.: Păi sunt destul de mulţi… Dar vreo „câţiva” îmi amintesc: Bogdan Lobonț, Edgar Gauracs, Simao, Semedo, Bogdan Stancu.

Rep.: Te-au vizitat şi sportivi de la echipele gorjene?
C.A.: Evident. Ciprian Vasilache, Ilie Iordache, apoi Pedro Mingote şi cred că mai mult de jumătate din echipa Pandurii Târgu Jiu. A mai fost un boxeor, Iulian Ghişe, plus baschetbaliştii americanii în frunte cu Josh Jackson şi Louis Darby. Lista e lungă, nu-mi pot aduce aminte chiar pe toţi, crede-mă…

Rep.: Ce fel de tatuaje preferă clienţii tăi?
C.A.: Unii vin hotărâţi să îi copieze pe David Beckham sau pe Rihanna și cer tatuaje identice cu ale vedetelor. Asta e valabil pentru oameni care nu știu ce vor și atunci apelează la ce au văzut pe internet, la ce au văzut la X și la Y. Dar eu le recomand altceva: „Mutu are Iisus. Hai să-ți facem și ție Iisus, dar hai să-l facem în alt gen. Nu o să iau un tatuaj de pe brațul lui Mutu și să ți-l pun ție”. Cel mai adesea, clienții vin cu idei despre cum să arate tatuajul, iar artiștii de la salon desenează modelele sau aleg unul din baza de date.

Rep.: Bănuiesc că nu te-ai apucat întâmplător de făcut tatuaje…
C.A.: După ce mi-am făcut primul tatuaj la 15 ani, am ştiu că asta e meseria mea. Apoi, la 21 de ani, mi-a deschis şi primul salon în Târgu Jiu, o „combinaţie” cu un bar al unui prieten. Treptat, numele meu a ajuns cunoscut şi în oraşele mari precum București, Timișoara, Craiova. Aveam clienți din toate colțurile țării, iar pasul firesc a fost să mă mut în Capitală, în urmă cu doi ani și jumătate. Acum, vreau să fac un salon tipic american.  

 Ce ar trebui să ştim despre tatuaje 

Oamenii au tendinţa de a-şi face o părere greşită despre tatuaje, precum şi despre cei care au, fără a şti absolut nimic despre ce reprezintă ele. De regulă, aceste tatuaje, “vorbesc” despre persoana respectivă. În cazul sportivilor, iată care este părerea specialistului: „Un grup aparte este cel al sportivilor, mai ales cei care practică sporturile de echipă. Oamenii îşi petrec o parte bună din viaţă împreună, departe de familii, încercând să găsească cele mai bune strategii pentru a fi cei mai buni, făcând acelaşi lucru, alături de coechipieri, care devin a doua familie, iar la un moment dat apare şi comportamentul imitativ”, dezvăluie pishologul Ramona Negreanu.

 Cei mai tatuaţi sportivi din lume

La vremea sa, baschetbalistul american Denis Rodman a fost cel mai tatuat sportiv din lume. Apoi, moda lansată de Rodman a cuprins întreg sportul de pe mapamond. Cel mai celebru este cazul fotbalistului englez David Beckham, care l-a rândul său a lansat printre practicanţii „sportului rege” o adevărată modă a tatuajelor, acoperindu-și treptat o suprafață tot mai mare a corpului cu desenele în tuș negru. Modelul a fost preluat în România de Adrian Mutu, care a copiat multe dintre ideile fotbalistului britanic. La fel ca Beckham, Mutu și-a tatuat numărul zece pe care îl poartă pe tricou. De asemenea, el și-a imprimat numeroase tatuaje care sunt legate de familia sa: numele soției sale şi numele copiilor cu litere gotice și chinezești și numele fetițelor sale. Crucile și chipul lui Iisus sunt și ele nelipsite de pe pielea atacantului român. În prezent, el a strâns 18 tatuaje.

chris-andersen1

Interesant este faptul că unii sportivii români au încercat să îşi facă o afacere din tatuaje. Astfel, în 2003, fotbalistul Marius Niculae și-a deschis în București un salon de tatuaje modern, „Fashion Tattoo”, care a fost mult timp salonul cel mai frecventat de vedetele autohtone. De-a lungul timpului, pe la salonul lui Niculae au trecut Adrian Mutu, Adrian Ilie, Giani Kiriţă, Iulian Miu, Rică Neaga sau Carlos, fostul portar al Stelei. În februarie 2010, Marius Niculae a renunțat la afacerea sa.

Revenind la clasamentul „de nivel mondial”, printre cei mai cunoscuţi sportivi tatuaţi, atât prin dimensiuni, cât şi prin desenele de pe propria lor piele, se numără baschetbalistul Chris Andersen (foto), fotbalistul francez Djibril Cisse, americanul Justin Miller (cel mai tatuat jucător din Liga Americană de Baseball), practicantul de wrestling Undertaker, ciclistul David Clinger (care şi-a tatuat până şi nasul), handbalistul german Stefan Kretschzmar, dar şi fotbalista de peste ocean Natasha Kai.

www.sportingorj.ro

2 Comentarii până acum

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.