RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Fenomenul Nistor

/ 16 septembrie 2012

A început fotbalul la 17 ani, iar la 24 de ani este cotat  la 1.000.000 euro. Aproape paradoxal, probabil, singurul jucător din Liga 1 care nu a făcut junioratul, Dan Nistor este unul dintre cei mai tehnici fotbaliști din România. „E ceva nativ”, explică el.

Dan Nistor e greu de prins la un interviu. „Prefer să vorbesc pe teren”, e replica lui. Și acolo chiar are ceva de spus ! E, deopotrivă, salahorul din echipa lui Grigoraș și cel care cântă la pian. Mijlocașul fără plămâni care poate înclina orcând balanța, cu o pasă de gol sau o execuție. Omul bun la toate.

 Profesionist fără abecedar

La 17 ani, viața a luat o turnură neașteptată pentru Dan Nistor. Paznic la un hotel din comuna Rucăr, Nistor juca fotbal la sfârșit de săptămână pentru echipa locală AS Rucăr. În 2007, o finală de Cupa României, faza județeană Argeș, l-a propulsat în fotbalul mare. „Am început fotbalul prea târziu, zic eu, la vârsta de 17 ani. Cred că sunt singurul fotbalist din prima ligă care nu are juniorat. Înainte să mă duc la fotbal eram paznic la un hotel la Rucăr. Sâmbăta, cum era la județ, mergeam la fotbal. Eram legitimat la AS Rucăr, dar nu făceam antrenamente, ne prezentam doar la meciuri. În 2007, echipa mea a disputat o finală de Cupa României la județ pe stadionul „Nicolae Dobrin”. Am jucat bine, am obținut și un penalti, am dat și gol, și de acolo m-a luat Internațional Curtea de Argeș la divizia „C”. Benone Lazăr, patronul echipei Internațional, a fost în tribună la acel meci și m-a contactat după joc. Mi-a zis că vrea să facă performanță, să ducă echipa din „C” în „A”, ceea ce eu nu am crezut la început. Și mi-am zis, de ce nu ? Am o șansă, hai să profit”.

Nistor e responsabilul cu executarea fazelor fize la Pandurii, liderul Ligii 1, dar puțini știu că nimeni nu l-a învățat să lovească balonul. „Cred că e ceva nativ asta. Altfel nu se explică. Nu m-a învățat nimeni să lovesc mingea corect. La juniori învățai toate etapele, dar pe mine nu m-a învățat nimeni. E ceva deosebit”, încearcă să-și explice Nistor.

Cu Nistor în componență, Internațíonal Curtea de Argeș a jucat în Liga a 3-a și a promovat după un singur an, dar el a fost împrumutat la Aro Câmpulung, tot la „C”. De acolo a ajuns la CS Mioveni și înapoi la Internațional care promovase în prima ligă.

 Un echipament și câteva mingi

Benone Lazăr l-a achiziționat ieftin pe Nistor de la județ. „Știu că a dat un rând de echipament și câteva mingi să mă transfere de la Rucăr”, își amintește mijlocașul pandurilor.  „Nu credeam atunci că o să ajung fotbalist. Apoi când am ajuns la „C”, apoi la „B”, am zis de ce să nu încerc. Mă g\ndeam atunci că poate o să ajung și la „A” și uitați că am ajuns”.

 Noroc cu Pandurii

După doi ani de „C” și un an de „B”, Nistor s-a trezit în fața debutului în Liga 1. În 2010, a prins lotul echipei Internțional Curtea de Argeș care se pregătea de un nou sezon de prima ligă, dar…surpriză. „Am avut o perioadă foarte mică la Curtea de Argeș. Am fost cu echipa în cantonament în Austria, apoi am aflat că s-a desființat. Când am auzit seara că Internațional se desființează, mi-am zis gata, nu mai am unde să merg. Începusem să zic, uite am avut o șansă să ajung la divizia „A”, dar s-a irosit. Asta e, ce să fac ? Dar, Dumnezeu nu ne-a lăsat și e bine așa cum e. Sincer, pentru mine a fost un noroc să ajung la Pandurii”.

 Debut cu Urziceni

În 2010, Pandurii Târgu Jiu, prima retrogradată a sezonului precedent, a luat locul și lotul echipei Internațional Curtea de Argeș în Liga 1, iar visul lui Nistor s-a împlinit. Nu la el acasă, ci la Târgu Jiu. A debutat chiar în prima etapă a sezonului 2010-2011, cu Unirea Urziceni, campioana en-titre la acel moment, scor 0-0.

 Cotat la 1 milion de euro

În iulie 2010, transfermarkt.de îl cota pe debutantul Nistor la 75.000 euro. Acum, după doi ani, aceeași sursă îi oferă mijlocașului echipei Pandurii o valoare de piață uluitoare, de 1 milion de euro. „Nu prea iau eu în considerare acest lucru. E diferența mare față de realitate. Nu știu care e cota mea. Eu sunt fericit că joc la Pandurii, îmi fac datoria și asta contează, nu cât am valorat sau cât valorez.”, a răspuns Nistor.

 Cetățean de onoare la Rucăr

Anul 2011 a fost unul care a confirmat calitățile mijlocașului Dan Nistor, tânărul impunându-se atât în echipa lui Petre Grigoraș, cât și în localitatea natală Rucăr. Nistor a fost făcut cetățean de onoare în Rucăr, acolo unde vrea să se stabilească după ce-și încheie cariera. „Vreau să-mi fac o casă la Rucăr, un bar. O să-mi prindă bine titlul acesta de cetățean de onoare, probabil nu o să plătesc taxe.  Chiar este o onoare pentru mine. Rucăr e o comună mare, una dintre cele mai bogate din România. Oamenii fac turism acolo”.

 Monitorizat de FC Krasnodar

 Rușii de la FC Krasnodar și-au trimis directorul sportiv să-l urmărească la Târgu Jiu pe Dan Nistor în vederea unui transfer. Delegatul echipei din Rusia a asistat la jocul Pandurii – FCM Târgu Mureș, scor 2-0, și a umplut un carnețel cu notițe. Transferul, însă nu s-a finalizat.

„Orice fotbalist vrea să ajungă cît mai sus. Nu am avut nici o ofertă până acum. Sau, poate, am avut, dar nu știu. Nu mă tentează nimic, sunt fericit la Pandurii”.

 Nebăgați în seamă, spre titlu

Liderul Ligii 1, Pandurii, nu țintește titlul, cel puțin nu la nivel declarativ. Însă, fiecare jucător sau suporter și-ar dori o asemenea performanță. Gorjenii adoptă politica pașilor mărunți. „E foarte bine că nu ne ia nimeni în calcul. Noi vrem să câștigăm fiecare meci și la final când tragem linie vedem unde ne aflăm”, afirmă Nistor.

Pandurii joacă la Ploiești în această etapă într-o atmosferă deosebită. Dar, rezultatul va fi stabilit pe teren, de forma jucătorilor. „Nu ne sperie atmosfera de la Ploiești. Și aici la meciul cu Rapid a fost o atmosferă extraordinară. E important că aici e liniște, avem tot ce ne trebuie. Mergem acolo să jucăm. Nu e presiune. Trebuie doar să ne facem jocul și totul va fi OK. Petrolul e o echipă bună, dar nu depindem de ei, ci de forma noastră.”, crede mijlocașul.

 Cerere în căsătorie originală

Dan Nistor are de ceva timp o relație stabilă cu prietena lui, pe care ar fi vrut să o oficializeze chiar înainte de startul acestui sezon, într-un mod deosebit. Nu a fost să fie, deocamdată. „Am vrut să o cer de soție pe prietena mea înainte de meciul cu „U” Cuj, pe stadion. Nu știu ce s-a întâmplat și am anulat totul. La anul vreau să mai fiu tot la Târgu Jiu și să o cer de soție chiar aici pe stadion”, este dorința lui Nistor.

 

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.