RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Înfrângere care periclitează prezența Energiei în play-off

/ 25 martie 2012

Energia a avut calificarea în play-off în mână, dar a pierdut-o copilărește nefiind în stare să gestioneze eficient ultimele 18,9 secunde, atunci avea posesia și tabela indica o diferență de doar trei puncte în favoarea oaspeților.

Având avantajul unui succes la patru puncte în partida din turul campionatului, Energia putea să-și parafeze accesul în play-off chiar și cu o înfrângere la trei puncte în cazul unui succes normal pe care trebuie să-l obțină la Iași, dar în loc să ducă atacul până la final și eventual să arunce de trei puncte pentru o egalare in-extremis, echipa gorjeană a ales soluția cea mai proastă, a pierdut posesia, meciul la mai mult de patru puncte și există posibilitatea de a termina sezonul regulat chiar pe locul 10, în caz de egalitate de puncte în trei, alături de echipele din Pitești și Sibiu, echipa gorjeană fiind în dezavantaj.

Calotă a fost primul care a atenționat Energia de faptul că Piteștiul va merge pe mâna aruncărilor de la distanță, a dus scorul la 2-5, dar echipa gorjeană a avut o replică puternică și, după un parțial de 11-0, a condus după ceva mai mult de cinci minute de joc cu 13-5. Piteștenii au părut descumpăniți și inexacți în aruncări, indiferent dacă ele veneau din interiorul sau din afara semicercului, așa că Energia a profitat și s-a distanțat, a condus cu 20-10, dar Stefanovic a înscris două puncte, iar Dani Popescu și-a început recitalul aruncărilor de trei puncte, iar scorul primului sfert a fost 20-15.

Nikolic a schimbat în sfertul secund, a mers pe mâna lui Kabengele și Kljajevic, dar dacă Brice a dat satisfacție, sârbul a fost ca și inexistent. Energia a condus cu 30-21, dar cu un parțial de 10-0, Piteștiul a reușit să prea conducerea, 30-31, Dani Popescu trecându-și în cont două aruncări de trei puncte, Popovic un three-point-play, iar Kinlock un punct de la linia de fault. Chiar dacă Nikolic jr. și Troupe au avut și ei câte o reușită de trei puncte, oaspeții au câștigat net sfertul secund și au intrat la cabine cu un avantaj de trei puncte, scor 36-39.

Revenirea de la cabine a fost una greoaie pentru Energia, Piteștiul a pus șapte puncte pe tabelă fără replică din partea gazdelor și și-a mărit la 10 puncte avantajul luat, scor 36-46. Oaspeții au continuat să fie la timona meciului, a ajuns să aibă un avans de 12 puncte, scor 44-56, dar echipa gorjeană a găsit resurse pentru a reveni în joc fiind susținută frenetic din tribune de aproape 1.000 de spectatori. Mocanu a avut câteva acțiuni reușite, Kabengele l-a secondat cu brio, iar Darby a ridicat în aer tribunele cu un slam în ultima secundă a sfertului trei ducând scorul la 56-58 înaintea ultimelor zece minute de joc.

Ultimul sfert a fost un plin de dramatism pe întreaga sa durată. Nikolic junior a egalat în două rânduri trezind noi speranțe în rândul suporterilor gorjeni, dar erori de pasare în tabăra Energiei au făcut ca oaspeții  să se distanțeze din nou la șapte puncte, scor 63-70. Steffel, Nikolic și Darby au adus Energia la doar două puncte de oaspeți, dar Dani Popescu a fost geniul malefic pentru gorjeni aruncând din nou de trei puncte ăentru echipa sa. Cu trei minute înainte de final, la scorul de 70-73, Dani Popescu n-a mai fost atât de sigur și la linia de fault precum a fost în spatele semicercului, apoi Kabengele și-a trecut în cont o nouă reușită de trei puncte și Energia era la doar un punct de piteșteni, scor 73-74. Velickovic a replicat cu o aruncare de la distanță, dar a fost copiat de Mocanu, așa că diferența rămânea aceeași cu un minut și jumătate înaintea finalului, moment în care Mocanu a părăsit terenul după a cincea greșeală personală. Kinlock și Dani Popescu au fost siguri la linia de fault, iar Kabengele a aruncat din nou pentru trei puncte pentru Energia, așa că tabela arăta 79-81 când mai erau de jucat 52 de secunde. Energia s-a apărat bine, a recuperat, dar Darby a pierdut mingea pe contraatac, Stefan Nikolic a ieșit și el de pe teren cu cinci greșeli personale și Dani Popescu și Troupe și-au făcut datoria la linia de fault, așa că scorul a devenit 81-83. Popovic a ratat apoi o aruncare liberă și cu 19 secunde înainte de final, la 81-84 Energia trebuia doar să ducă atacul la final. Mingea a fost pierdută însă, Kilnock a dus scorul la 81-86, Troupe a ratat prima liberă de care a beneficiat când mai erau de jucat 2,3 secunde și a ratat-o intenționat și pe a doua pentru a mai avea șanse la un ultim coș norocos care să ducă Energia în play-off, dar, deși au recuperat în două rânduri ofensiv în mai puțin de trei secunde, Darby și Steffel au ratat ultimele aruncări și calificarea echipei gorjene depinde acum de obținerea unei victorii fie în fața celor de la BC Mureș Târgu Mureș, pe teren propriu, fie împotriva celor de la CSM Oradea, în deplasare.

Darby, în ciuda unei evoluții mai degrabă modestă, a reușit o performanță destul de rară în baschetul românesc, un triple double, cu câte 10 puncte, recuperări și pase decisive, în vreme ce Troupe, sărbătorit împreună cu tribuna pentru ziua sa de naștere, a avut o evoluție dezamăgitoare, americanul evoluând doar în ceva mai mult de jumătate din timpul efectiv de joc.

Energia Rovinari – BCMU Pitești 81-86 (20-15, 16-24, 20-19, 25-28)

Sala Sporturilor Târgu Jiu, spectatori: 900

Energia: Gliga, Alionescu, Bratoloveanu, Nikolic (20), Mocanu (13), Kabengele (15), Guțoaia, Steffel (16), Darby (10), Troupe (7), Kljajevic. Antrenor: Slobodan Nikolic.

BCMU: Ziguli, Stefanovic (7), Neguț, Vujacic (10), Isleam, Chirof, Păun, Velickovic (3), Calotă (3), Kinlock (21), Popovic (17), D. Popescu (25). Antrenor: Tudor Costescu.

Arbitri: Laurențiu Grigoraș, Mircea Faur, Adrian Habor.

 

Comentează!

2 Comentarii până acum

  • realgorj spune:

    Capul sus ! Am pierdut o batalie, nu si razboiul ! HAI ENERGIA !!!

  • Gigi Topor spune:

    Urat am vazut meciul la televizor , daca in precedentele 3 si-au dat interesul in asta ia cam durut in cur

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.